broskvoň Cresthaven
Původ: v South Haven v USA v roce 1963.
Vlastnosti odrůdy: Stromy rostou bujně, vytvářejí vznosné, široké, středně husté až husté koruny.
Plody jsou středně velké až velké. Slupka je středně silně plstnatá, pevná. Základní barvu má žlutou, z větší části překrytou líčkem zářivě červené barvy. Dužnina je žlutá, rozplývavá, velmi šťavnatá, sladce navinulá, aromatická, lahodná.
Pecka je od dužniny odlučitelná.
Celkové zhodnocení: Zraje 30 dnů po odrůdě Redhaven. Plodnost je velmi velká. Proti mrazu je dosti odolná. Je vhodná do všech oblastí určených pro pěstování broskvoní. Odolnost proti kadeřavosti je střední. Je to kvalitní pozdně zrající odrůda s atraktivními plody.
broskvoň Redhaven
Původ: v USA
Zrání: dozrává v ½ srpna (od 5. – 10. 8), středně raně.
Plod je středně velký, ( průměrné hmotnost 180 g), tvar je kulovitý až oválný. Základní barva je žlutá a je více jak z poloviny překryta tmavě karmínovou červení, často až s fialovým nádechem. Dužnina je pevná, žluté barvy, jemně zrnitá, kolem pecky načervenalá. Od pecky dobře odlučitelná pouze v plné zralosti. Chuť je dobrá aromatická. Netrpí otlaky.
Plodnost: je raná, pravidelná a vysoká. Vysoká násada vyžaduje probírku.
Odolnost proti mrazu je v době květu vysoká.
Poměrně nenáročná, plastická odrůda s všestranným využitím. Je vhodná i do okrajových oblastí pěstování broskvoní.
hrušeň Boscova lahvice
Původ: Francie, objevena jako nahodilý semenáč u Aprémontu v roce 1826.
Plodnost: pozdnější, hojná, pravidelná.
Růst: středně bujný, vytváří středně velké jehlancovité koruny.
Plody: střední až velké, lahvicovité, žluté. Dužnina je bělavě žlutá, jemná, šťavnatá, navinule sladká, aromatická, výborné chuti.
Zrání: sklízí se koncem září, někdy začátkem října. Konzumně dozrává za 3 – 4 týdny, vydrží přes polovinu listopadu, v chladírně 4 měsíce.
Opylování: je cizosprašná, vhodnými opylovači jsou Clappova, Williamsova . Je dobrým opylovačem.
hrušeň Dicolor
Původ: kříženec odrůd ’Holenická ’ x ’Williamsova čáslavka’,ČR – Těchobuzice;
Zrání: sklizeň od začátku října. Konzumně dozrává kolem vánoc, vydrží až do února.
Habitus stromu: Koruna je úzce pyramidální, polovzpřímená, vzdušná a otevřená.
Kvetení: cizosprašná, kvete středně raně, je dobrým opylovačem jiných odrůd.
Plod: Vyniká velmi lákavým vzhledem barevných plodů. Plod je středně velký (130-150 g) Barva je zelenožlutá překrytá zářivou červení. Slupka je tenká, hladká. Dužnina je jemná, máslovité konzistence, velmi šťavnatá. Chuť je kořenitá, aromatická.
Plodnost: je raná, pravidelná, vysoká.
Choroby a škůdci: odolnost proti napadení houbovými chorobami je vysoká.
Celkové hodnocení: Odrůda vhodná pro přímý konzum a konzervárenství. Přednostně pro teplejší a střední polohy.
hrušeň Lucasova
Původ: Francie. Vznikla v roce 1870 v lese u Blois.
Plodnost: raná, hojná, pravidelná.
Plody: středně velké až velké, zelenožluté až žluté se slabým růžovým líčkem. Dužnina je žlutobílá, jemná, šťavnatá, téměř rozplývavá, nasládlá, mírně aromatická..
Zrání: Sklízí se v polovině října, konzumně dozrává ve druhé polovině listopadu, vydrží do konce prosince, popř. do ledna. V chladírně vydrží 5 měsíců.
Požadavky: Vyžaduje půdy dobré, středně těžké, dostatečně vlhké a teplejší polohy.
Opylování: Je cizosprašná; vhodní opylovači: Clappova, Boscova lahvice.
hrušeň Wiliamsova čáslavka
Požadavky: vyžaduje dobrou půdu a chráněné teplejší polohy.
Plodnost: velmi raná, hojná, pravidelná.
Plody: střední až velké, kuželovité i baňaté, žluté. Dužnina je bílá, velmi šťavnatá, navinulá, aromatická, výborná.
Zrání: sklízí se koncem srpna až začátkem září v tvrdém stavu. Vydrží 8 – 12 dní, v chladírně 2 měsíce.
Opylování: je cizosprašná, vhodnými opylovači jsou Boscova lahvice. Je dobrým opylovačem.
jabloň Discovery – letní odrůda
Jabloň ‚Discovery – anglická letní odrůda, vhodná i do horších klimatických podmínek.
Jedná se o cizosprašnou odrůdu, vhodnými opylovači jsou: James Grieve Red.
Plody jsou středně velké, souměrné a ploše kulovité, barva zelenožlutá s krycí jasně červenou. Slupka je suchá, matná a středně pevná. Dužnina je jemná, ale pevná, chruplavá a přiměřeně šťavnatá.
Sklizňová zralost nastává v první polovině srpna, konzumní zralost nastává již několik dní po sklizni.
jabloň Goldstar
Zrání: Sklízí se v říjnu asi týden po ’Golden Delicious’, nepropadává, ke konzumu je zralá v listopadu, vydrží do dubna.
Kvete středně pozdně až pozdně je dobrý opylovač.
Plody jsou zelenožluté se slabým oranžovým líčkem, během skladování zežloutnou. Dužnina krémová, pevná, velmi šťavnatá, sladce navinulá, aromatická, velmi dobrá až výborná.
Plodnost: Plodí velmi brzy, plodnost velmi dobrá, pravidelná i na silně rostoucích podnožích.
Choroby a škůdci: rezistentní ke strupovitosti, málo náchylná na padlí.
Poznámky: Pozdně zimní, velmi úrodná kvalitní odrůda bez zvláštních nároků na podnože. Nevyžaduje chemickou ochranu fungicidy.
jabloň Julia – letní odrůda
Letní odrůda jabloně. Má velmi kvalitní, atraktivní plody, které se málo otlačují a jsou vhodné pro přímý konzum.
Plod: střední, spíše kulovitý. Slupka je hladká, lesklá, středně tlustá, základní barvu má zelenožlutou, překrytou tmavší červení téměř po celém povrchu plodu. Dužnina je krémově žlutá, jemná, pevná, šťavnatá. Chuť je sladce navinulá, aromatická, velmi dobrá. Po rozkrojení jen málo hnědne.
Odolnost: Stromy jsou velmi odolné proti strupovitosti i proti padlí . Plody jsou odolné proti otlačení.
Sklizeň: koncem července až začátkem srpna, konzumně dozrává ihned po sklizni, při dobrém uskladnění se dá skladovat až měsíc.Plodnost je velmi raná, dosti vysoká a pravidelná.
Celkové zhodnocení: Odrůda spojuje dobrou kvalitu plodů s celkovou pěstitelskou nenáročností. Odrůd tohoto typu s ranou dobou zrání je zatím velmi málo.
jabloň Karneval
Jabloň ‚Karneval‘ – raná zimní odrůda, vyznačuje se vysokou a pravidelnou plodností.
Plody jsou středně velké a kuželovité. Slupka je neobvykle pestře zbarvená a to ve formě pruhování. Dužnina je bílá, šťavnatá a jemně kyselkavá.
Sklízíme začátkem října, uskladněná vydrží až do února.
jabloň Lipno
Raně zimní rezistentní odrůda jabloně. Byla vyšlechtěna křížením odrůd ‘Vanda‘ a ‘Rubinola‘.
Dužnina krémové barvy, křehké konzistence je více šťavnatá
Odrůda je rezistentní proti napadení strupovitostí, odolnost k padlí je rovněž vysoká. Lze uplatnit ve všech polohách.
Chuť sladce navinulá
Zrání kolem poloviny září, před sklizní nepropadává, konzumně dozrává krátce po sklizni, vydrží do března.
Odolnost k chorobám: rezistentní ke strupovitosti, málo citlivá na padlí.
jabloň Melodie
Růst: středně bujný, koruna kulovitá.
Plod: středně velký, kulovitě kuželovitý, žlutavý s fialovým Iíčkem. Slupka tenká, hladká a ojíněná. Dužnina bílá, křehké konzistence, středně šťavnatá, aromatická.
Plodnost: brzká, velká, plodí ve shlucích, vyžaduje probírku.
Zrání: sklízí se koncem září i dříve, nazrává v prosinci, skladovat lze do ledna.
Odolnost: střední proti napadení padlím, rezistentní proti napadení strupovitostí.
Celkové hodnocení: zimní odrůda pro konzum a konzervaci. Plody jsou velmi vzhledné a chutné s chruplavou dužninou. Vhodná pro pěstitele do všech oblastí.
jabloň Melrose
Je pozdně zimní odrůda, která byla vyšlechtěna v Americe.
Plody jsou velké, zelenožluté s tmavě červeným až purpurovým krytím po celém plodu.
Dužnina má bílou barvu, jemnou konzistenci a sladce navinulou chuť.
Sklízí se od poloviny října, konzumní zralost je v prosinci a skladovat je lze do března.
jabloň Rubinola
Zrání: Sklízí se koncem září až počátkem říjny. Konzumně dozrává v listopadu a vydrží do března až dubna.
Kvetení/opylování: Cizosprašná, diploidní odrůdy. Kvete poloraně a je dobrým opylovačem.
Plod: Plody jsou střední až velké. Dužnina je krémová, rozplývavá, středně šťavnatá, navinule sladká, příjemně aromatická, velmi dobrá.
Plodnost: Do plodnosti nastupuje středně brzo, plodí dobře a pravidelně.
Choroby a škůdci: Je rezistentní ke strupovitosti a velmi odolná k padlí.
jabloň Šampion
Velmi známá odrůda v ČR, která byla záměrně vyšlechtěna Ottou Loudou z odrůd Golden Delicious x Coxova reneta.
Koruny vytváří kulovité, později mírně rozložité tvary, zpočátku se středně silně rostoucími vlastnostmi.
Odrůdu Šampión můžeme pěstovat ve všech polohách.
Konzumně dozrává počátkem října a trvá až do ledna nastávajícího roku.
Pro své atraktivní plody je i dnes velmi žádanou odrůdou .
jabloň Topaz
Původ: Vznikla jako křiženec odrůd Rubín x Vanda
Zrání: Sklízí se počátkem října asi týden před Golden Delicious, nepropadává, konzumně je zralá v listopadu, vydrží do března až dubna.
Růst/habitus stromu: Středně vzrůstný, roste vzpřímeně, později vytváří menší rozložité koruny. Hojně obrůstá plodným obrostem.
Kvetení/opylování: Kvete poloraně až středně pozdně, je dobrým opylovačem.
Plod: Plody jsou středně velké, kulovité až tupě kuželovité, oranžově žluté s oranžově červeným až červeným mramorováním. Dužnina krémová, pevná, křehká, velice šťavnatá, sladce navinulá, výrazně aromatická, výborná, u nás i v zahraničí řadí ke špičkovým odrůdám.
Plodnost: Velmi raná, vysoká a pravidelná.
Choroby a škůdci: Rezistentní k strupovitosti, málo až středně citlivá na padlí
Poznámky:Hlavní předností je spolehlivá rezistence proti strupovitosti. Výborná je též dlouhá skladovatelnost. Plody se neotlačí.
jabloň Vanda
Plody jsou řazeny mezi odrůdy zimních jablek, sklízí se v září, dozrává v října, skladovatelné jsou do ledna.
Vhodná pro přímý konzum i skladování. Plody jsou zelenožluté s červeným žíháním. Chuť je šťavnatá, navinule sladká a aromatická.
Odrůda je považována za rezistentní vůči strupovitosti, odrůdu lze pěstovat bez chemické ochrany.
jabloň Viktoria
Odrůda pocházející z ČR . Chuť má navinule sladkou, aromatickou, dobrou. Plodí středně a pravidelně.
Ovoce sklízíme koncem září, konzumně dozrává v listopadu, můžeme je skladovat do března.
Je rezistentní proti strupovitosti a má vysokou odolnost proti napadení padlím jabloňovým.
Nejlepší výsledky dosahuje v teplých a středních oblastech.
jabloň Viktorie
Odrůda pocházející z ČR . Chuť má navinule sladkou, aromatickou, dobrou. Plodí středně a pravidelně.
Ovoce sklízíme koncem září, konzumně dozrává v listopadu, můžeme je skladovat do března.
Je rezistentní proti strupovitosti a má vysokou odolnost proti napadení padlím jabloňovým.
Nejlepší výsledky dosahuje v teplých a středních oblastech.
jabloň Vltava
Sklizňová zralost v polovině září, konzumní zralost od listopadu, skladovatelnost do ledna.
Zimní, rezistentní odrůda jabloně. Odrůda jabloně vznikla křížením Primy a Rubínu.
Dužnina : krémové barvy, šťavnatá, navinule sladká
Chuť : velmi dobrá až výborná
Odolnost proti strupovitosti, odolnost proti padlí jabloňovému nadprůměrná.
meruňka Goldrich
Velkoplodá, spolehlivě plodící meruňka s vysokou mrazuodolností, nevyžadující probírku.
Původ: USA 1954
Plodnost: časná, vysoká a pravidelná.
Plody: velmi velké, oválné, aromatické, žlutooranžové barvy. Slupka hladká, pevná oranžová dužnina s dobrou odlučitelností od pecky Chuť dobrá. Plody se dobře přepravují. Hmotnost plodů se pohybuje od 65 do 90 g. Odrůda je vhodná pro přímý konzum i zpracování
Zrání: 5-7 dnů před Velkopavlovickou, asi 15.-17.7.
Odolnost: Je méně napadána šárkou švestek, mrazuodolnost květních pupenů je vyšší než u Velkopavlovické, tolerantní k šárce.
Požadavky: bez zvláštních požadavků, i pro okrajové oblasti pěstování . Velmi vhodná pro intenzivní pěstování.
slivoň Čačanská lepotica
Dobře plodí na jednoletém dřevě. Stromy kvetou středně raně a jsou samosprašné. Odrůda je dobrým opylovačem.
Vlastnosti plodu: Má větší velikost (průměrná hmotnost kolísá mezi 35 a 43 g). je dobře odlučitelná od pecky. Chuť je navinule sladká, slabě aromatická.
Plodnost: Je velmi raná, pravidelná a často velmi vysoká.
Odolnost: Stromy jsou odolnější na zimní i jarní mrazy. Vůči šárce jsou tolerantní. Odolnost proti moniliové hnilobě plodů je větší.
Doba zrání: Sklízí se v první a druhé dekádě srpna.
Celkové zhodnocení: Jedná se o kvalitní a velmi úrodnou odrůdu. Její významnou vlastností je její spolehlivá tolerance k šárce. Plody jsou velké a mají přitažlivý vzhled. Jsou vhodné jak pro přímý konzum tak i pro kuchyňské zpracování.
slivoň Domácí velkoplodá
Stromy kvetou pozdně a jsou samosprašné.
Vlastnosti plodu: Je menší velikosti (v rozmezí 15-25 g). Chuť je sladce navinulá, středně aromatická, velmi dobrá. Odlučitelnost dužniny od pecky je zpravidla velmi dobrá.
Plodnost: středně pozdní, pravidelná a často velmi vysoká.
Odolnost: Stromy jsou odolnější v době květu vůči pozdním jarním mrazíkům. Odolnost proti moniliové hnilobě plodů je větší. Citlivější na šárku a ne do studenějších oblastí.
Doba zrání: v první a druhé polovině září.
Celkové zhodnocení: Jedná se o nejrozšířenější u nás pěstovanou švestku. Plody mají univerzální použití. Dobře plodí a plody jsou velmi kvalitní zejména v teplejších oblastech.
slivoň Durancie
Stará odrůda slívy zvaná též Duranče či Kadle, hojně pěstovaná a oblíbená zejména na Moravě.
Plody jsou středně velké, oválné až kulovité, modrofialové, šťavnaté a velmi chutné.
Pro svůj vysoký obsah cukru a příjemné aroma je s velkou oblibou využívána k výrobě slivovice, ale také povidel. Hodí se i pro přímý konzum. Zraje v druhé polovině září až začátkem října.
Odrůda je vysoce odolná (tolerantní) k onemocnění šárka.
slivoň Haganta
Švestka ‚Haganta‘ – pološvestka, která je částečně samosprašná, odolná proti mrazu a chorobám a tolerantní k šárce. Odrůda není pěstitelsky náročná.
Plody jsou velké až velmi velké, oválné, povrch je zbarvený do tmavě modra, dužnina je zlatožlutá, pevná, šťavnatá, dobře oddělitelná od pecky.
Hodí se do k přímé konzumaci a do pekařských výrobků.
Sklizeň začínáme koncem září.
slivoň Hanita
Německá poloraná pološvestka, zrající na ke konci srpna.
Plody střední, protáhle vejčité, fialově modré, dobře odlučitelné od pecky. Šťavnaté, navinule sladké, aromatické, výborné.
Vysoce cukernaté. Plodí brzy, pravidelně a hojně.
Samosprašná.
Universální použití – přímý konzum, sušení, mražení, zavařování, pálení.
Měsíce konzumní zralosti: srpen – září
slivoň Jojo
Dobře oddělitelná od pecky.
Chuť je sladce kyselá, harmonická, dobrá.
Pozdní odrůda, samosprašná.Růst je středně bujný, korunu vytváří vzpřímenou, úzkou.
Plodnost je brzká, velká až velmi velká, pravidelná.
Odolnost proti mrazu je vysoká.
Hodnocení: odrůda je ceněna hlavně pro svoji rezistenci k šárce švestek. Slabě roste, brzy a hodně plodí, plody jsou hezké.
Doba začátku kvetení velmi raná až raná.
slivoň Katinka
Švestka ‚Katinka‘ – raná pološvestka pocházející z Německa. Samosprašná. Je odolná vůči mrazu a tolerantní k šárce. Plody jsou střední, červenofialové až namodralé.
Dužnina je pevnější a dobře odlučitelná od pecky.
Plody jsou šťavnaté, sladce navinulé, aromatické a velmi dobré.
Sklízíme je na přelomu července a srpna a využíváme je pro přímý konzum, zavařování, sušení, mražení a pálení.
slivoň Stanley
Stromy kvetou raně a jsou samosprašné. Jsou dobrými opylovači.
Vlastnosti plodu: Chuť je navinule sladká, mírně aromatická jen v teplých oblastech a při dobrém vyzrání. Odlučitelnost dužniny od pecky je dobrá.
Plodnost: Je raná, pravidelná a v průměru velmi vysoká. Plod v rozmezí 30-40 g.
Odolnost: Odrůda patří mezi tolerantní k šárce. Stromy jsou odolné vůči zimním mrazům, květy středně odolávají jarním mrazíkům.
Doba zrání: Sklízí se koncem srpna nebo začátkem září.
Celkové zhodnocení: Jedná se o spolehlivě úrodnou pološvestku s tolerancí vůči šárce. Jinak jsou velmi vhodné pro zmrazování a běžné kuchyňské zpracování.
slivoň Top Hit
Konzumní zralost: konec září- začátek října
Dužnina: žlutavě zelená, tuhá, středně až velmi šťavnatá
Slivoň TOPHIT je pozdní pološvestka. Plody jsou velké, atraktivní se žlutavou dužninou a zrají v září. Dužnina je sladká, šťavnatá a lze ji dobře odloučit od pecky. Plody se hodí k přímému konzumu i dalšímu zpracování. Slivoň Tophit je velmi oblíbená odrůda díky své vysoké plodnosti a atraktivním plodům.
Ochrana: Proti škůdcům u peckovin proti pilatce švestkové při ukončení květu Calipso nebo Mospilan v době zamodrávání švestek. Proti mšicím použijeme v případě náletu po celý rok přípravek Pirimor dle návodu.
slivoň Top Taste
Top Taste – německá švestka se středně velkými oválnými tmavě modrými plody.
Vynikají výbornou harmonickou a příjemně aromatickou chutí, velmi podobnou Domácí švestce.
Vyznačují se velmi vysokým obsahem cukrů v plodech.
Odrůda je tolerantní k šarce.
Pěstitelsky málo náročná, netrpí houbovými chorobami.
Vhodná do všech pěstitelských oblastí.
Zraje v druhé polovině srpna až začátkem září, využití má všestranné, velmi vhodná na pálení destilátů!
trešeň Burlat
Původ: Byla nalezena v 30. letech min.stol. v jižní Francii jako náhodný semenáč.
Stromy kvetou středně raně a jsou cizosprašné. Mezi vhodné opylovače patří odrůdy Van.
Vlastnosti: jedná se o polochrupku. Plod je větší, hmotnost kolem 7 g. Tvar je kulovitý až srdčitý. Slupka je pevná, lesklá, barvy hnědočervené až tmavě rudé, ve které prosvítají světlé tečky a čárky. Dužnina je velmi šťavnatá. Šťáva barví středně silně. Chuť má navinule sladkou, aromatickou, velmi dobrou.
Plodnost: Je raná, středně vysoká a pravidelná.
Odolnost: Stromy středně odolávají zimním mrazům.
Celkové zhodnocení: Plody jsou výborné pro konzum v čerstvém stavu. Hodí se i pro kompotování.
třešeň Van
Původ: Pochází z Kanady
U stromů je v zájmu zachování dobré kvality plodů doporučován pravidelný prosvětlovací řez. Stromy kvetou středně raně.
Vlastnosti plodu: jedná o tmavou chrupku. Plod je velký, průměrná hmotnost se pohybuje kolem 8 g. kaštanovitého tvaru. Slupka je tmavě karmínově červená se světlými tečkami. Dužnina je pevná, šťavnatá, karmínově červená. Chuť navinule sladká, aromatická, vynikající. Šťáva barví středně silně. Plody jsou vhodné pro přímý konzum i na kompoty.
Plodnost: Plodnost je velmi raná, vysoká a pravidelná.
Celkové zhodnocení: Odrůda je vhodná především do sušších a teplejších oblastí. Lze odrůdu doporučit pro malé zahrádky (zvláště při použitízakrslých podnoží).
višeň Uj Ferhertoi
Původ: z Maďarska
Plody: jsou středně velké až velké, kulaté, slupka je jemná, lesklá. Dužnina je měkká, jemná, masově červená, rozplývavá, šťavnatá, příjemně sladce navinulá, aromatická a výborná.
Šťáva barví středně.
Plodnost: je hojná, pravidelná. Plody jsou vhodné pro stolní použití i průmyslové zpracování.
Zraní: v 6.třešňovém týdnu.
Odolnost proti mrazu v květu je střední až velká.
Použití: pěstování je vhodné v teplejších oblastech, kde plody dosahují nejvyšší kvality. Je to kyselka.